Oorkaars: wat is het, hoe werkt behandeling & wanneer?
Krijg jij bij het woord ‘oorkaars’ (ear wax) ook een rare gedachte en weet je niet wat je je er bij voor moet stellen? In dit bericht zullen wij je alles over de oorkaars vertellen en hoe je het kunt schoonmaken en verwijderen. Je leest meer over de toepassing van oorkaarsen en wat je er mee kunt bereiken.
Wat is een oorkaars?
In België en Nederland is het gebruik van oorkaarsen nog niet zo lang bekend. De oorsprong van het gebruik van oorkaarsen ligt bij de Hopi indianen. De oorkaars zag er toen natuurlijk heel anders uit als tegenwoordig. De indianen gebruiken een stengel van riet die werd overgoten met bijenwas, hierna staken ze de stengel aan. Tegenwoordig is de oorkaars een buis gemaakt van doek, ongeveer 20cm lang met daaromheen kaarsvet. In de kaars zijn ook kruiden toegevoegd zoals salie, johanneskruid en kamille. Deze kruiden hebben een medicinale werking. Op de kaars staat een streepje aangegeven tot waar de kaars opgebrand moet worden terwijl de deze in het oor gehouden word. Wees niet bang dat er kaarsvet in je oren komt, het gedeelte dat is opgebrand zal namelijk omklappen, maar er niet vanaf vallen!
De werking van een oorkaars
Oorkaarsen werken via de uitwendige gehoorgang op dieper gelegen acupunctuurpunten. Zo heeft een oorkaars effect op het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtsorgaan. De oorkaars werkt ook op de holtes en ze bevorderen zo de doorbloeding en activeren het lymphesysteem in de oren, keel, neus en bijholtes. Het lymphesysteem wordt ook wel het schoonmaaksysteem genoemd. Oorkaarsen kunnen hulp en remedie bieden bij de volgende klachten:
Hoofdpijn en/of migraine
Verkoudheid of griepverschijnselen
Stress
Neus en keelproblemen
Oorpijn, tintelingen of oorsuizingen
Irritaties van de bijholtes
Wanneer je veel last hebt van oorsmeer
Eigenlijk kan je hier dus uit opmaken dat je een oorkaars kunt gebruiken bij ieder probleem dat zich opdoet rondom de keel, neus en oorzone. Het resultaat zal er naar zijn en oorspray is dus niet nodig.
Het gebruik van de oorkaars
Wanneer je een oorkaars gebruikt moet je op je zij gaan liggen. Het is het makkelijkste wanneer een andere persoon je er even bij helpt zodat de oorkaars goed in het oor gezet kan worden. De kaars moet continu vastgehouden worden zodat deze in de juiste stand in het oor blijft staan. De oorkaars zit goed wanneer de gehooringang geheeld afgesloten word door de kaars. Op die manier kan er verder geen ‘valse’ lucht in het oor komen. Wanneer de kaars dus goed zit steek je hem aan en laat je hem rustig opbranden. De warme lucht verwarmt het oor. Wanneer de kaars halverwege is klapt deze om en ontstaat er tegendruk. Het trommelvlies word hierdoor soepeler en het gehoor beter. Tijdens het gebruik van de oorkaars neem je een aangenaam geknisper en geruis waar, voor vrijwel iedereen is dit een prettige en ontspannende ervaring. Door de behandeling word de luchtdruk en de werking van het oor verbeterd, net als de holten rondom het oor, de bloedtoevoer word verbeterd en het immuunsysteem versterkt. Wanneer de kaars tot op het streepje is opgebrand kun je deze voorzichtig uit je oor halen en doven in een glas water. Je kunt de behandeling het beste direct hierna herhalen bij het andere oor zodat het evenwicht in beide oren gelijk blijft.
Na de behandeling
Na de behandeling moet het evenwichtsorgaan weer even op gelijke temperatuur komen. Daarom is het verstandig om even 15 minuten te rusten. De vacuüm werking die is ontstaan heeft veel oorsmeer vanuit de gehoorgang in de kaars getrokken, maar vaak bevinden zich er nog resten van oorsmeer in de gehoorgang nadat je de oorkaars hebt verwijderd. Meestal komt dit vanzelf naar buiten binnen 24 uur. Je mag het oor niet bewerken met stokjes of wattenstaafjes! Ook kan het zijn dat er wat meer slijm uit de holtes komt dan dat je gewend bent, dit komt door de werking van bijenwas.
Bij acute klachten wordt er aangeraden de behandeling elke dag te herhalen. Bij een klacht die al wat langer aanwezig is wordt aangeraden om de behandeling binnen een week of kort daarna te herhalen. Wanneer je de oorkaars preventief wilt gebruiken kun je dit het beste één keer in de 4 a 6 weken doen.
Let op! Wanneer je een gaatje in het trommelvlies hebt wordt het gebruik van oorkaarsen afgeraden, en ook bij een acute oorontsteking kun je de oorkaars beter niet gebruiken.